Hoeveel tijd neem jij voor je workout of training? Tegenwoordig zijn we vaak gehaast en lijken we nergens meer echt de tijd voor te nemen. Terwijl je eet, ben je misschien bezig op je laptop; tijdens het opvouwen van de was ben je aan het bellen en soms stuur je zelfs e-mails vanaf je telefoon terwijl je naar een serie kijkt. We streven ernaar om het maximale uit elke dag te halen, maar is dit altijd verstandig? In ieder geval, als het op sporten of trainen aankomt, is het cruciaal om je spieren de tijd te gunnen voor een goede warming-up!
Het belang van een goede warming-up
In veel sporten is een warming-up een standaardprocedure, maar helaas zien we nog steeds sporters die deze stap overslaan. Tijdens intensieve activiteiten wordt er aanzienlijk veel van het lichaam gevraagd, en de hartslag kan oplopen tot wel 180 slagen per minuut. Wanneer een sporter onmiddellijk 100% van zijn hart en lichaam opeist, blijft er geen ruimte over om zich voor te bereiden op de vereiste inspanning.
Dit kan worden vergeleken met de motor van een auto. Om te zorgen dat de motor opwarmt, beter presteert en langer meegaat, moet men eerst door meerdere versnellingen gaan, van versnelling 1-2-3-4 pas naar versnelling 5. Zo ook bereidt een warming-up het lichaam en het hart voor op het moment waarop “echt vol gas moet worden gegeven”.
Wat voor impact heeft een warming-up op jouw lichaam?
Het draagt bij aan een veilige en effectieve training en heeft een aanzienlijke impact op je lichaam. Enkele belangrijke factoren die meespelen zijn:
Een verhoogde lichaamstemperatuur
Tijdens een warming-up begint jouw lichaamstemperatuur te stijgen, waardoor de spieren en gewrichten beter kunnen functioneren. Dit helpt bij het voorkomen van blessures, omdat warme spieren meer flexibel zijn en minder snel gespannen raken.
Verbetering van de bloedtoevoer
De hartslag en bloedcirculatie nemen toe tijdens een warming-up. Dit zorgt ervoor dat zuurstof en voedingsstoffen sneller naar de spieren worden getransporteerd, wat de prestaties verbetert en vermoeidheid vermindert.
Verzorging van je gewrichten
Tijdens een warming-up begint het lichaam ‘synoviale vloeistof’ te produceren, dat is een smeermiddel voor gewrichten. Het zorgt ervoor dat gewrichten soepeler kunnen bewegen en vermindert het risico op letsel.
Activeert het zenuwstelsel
Een warming-up helpt bij het activeren van het zenuwstelsel, waardoor de reactietijd en de coördinatie verbeteren. Dit is van essentieel belang voor sporten waarbij snelheid en precisie belangrijk zijn.
Verbetering van mentale focus
Je hersenen worden geactiveerd, ze gaan van rust naar inspanning. Doordat de hersenen geactiveerd worden, worden je spieren beter aangestuurd.
Actieve of passieve warming-up
We kunnen een warming-up onderverdelen in twee vormen: actief en passief. Beide methodes hebben het doel om je lichaam voor te bereiden op inspanning, maar bereiken dit door middel van verschillende technieken.
Actief
De actieve vorm omvat dynamische bewegingen en oefeningen die de spieren en gewrichten activeren en de hartslag en lichaamstemperatuur verhogen. Denk hierbij aan verschillende oefeningen:
- Lichte cardio oefeningen
- Dynamische stretchoefeningen zoals knieheffen en hakken-billen
- Sportspecifieke bewegingen
- Krachtoefeningen
Passief
De passieve vorm maakt gebruik van externe warmtebronnen om het lichaam warm te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Warmtekussens- of dekens
- Langdurige stretches om de spieren te ontspannen
- Warmwaterbaden
Heb je een spierblessure opgelopen doordat je lichaam onvoldoende was opgewarmd?
Heb je toch te weinig aandacht besteed aan een goede warming-up, dan kan een spierblessure op de loer liggen. Gelukkig hebben wij hier ervaring mee en kunnen wij gericht helpen om je blessure te behandelen. Heb je een blessure opgelopen? Dan kan je contact met ons opnemen door te bellen naar 0165 51 22 57, een mail te sturen naar
info@vanzuilichemzorg.nl of door het contactformulier in te vullen.