Vrouw met blote rug wordt geholpen door middel van cauterisatie aan wratjes

Verwijderen steelwratjes en bultjes met cauterisatie

Wat is cauterisatie?

Wanneer u last heeft van steelwratjes, ouderdomswratjes of andere huidoneffenheden die u op de huid voelt liggen, is cauterisatie de oplossing. Hierbij wordt het verdikte plekje verwijderd door middel van warmte. Hierdoor zal er direct na de behandeling een korstje ontstaan. Het voordeel van deze methode is dat de omliggende huid intact blijft en omdat we niet hoeven te snijden of hechten, ontstaat er geen littekenweefsel.

 

Hoe ziet de behandeling eruit? 

Voorafgaand aan de behandeling vindt er een intake plaats waarbij de huidtherapeut de plekjes beoordeelt. Wanneer het gaat om een goedaardige verdikte huidafwijking zoals hierboven omschreven, kan de behandeling worden voortgezet. Bij twijfel over de diagnose en/of de aard van het plekje, zal de huidtherapeut u verwijzen naar uw huisarts. Indien mogelijk worden de plekjes direct behandeld.

Samen met u bespreken we welke plekjes u behandeld wilt hebben. We starten vervolgens met het desinfecteren van de plekjes die we gaan behandelen. Hierna starten we met cauteriseren en zult u een branderig gevoel ervaren. Zodra het plekje behandeld is, zal dat gevoel afnemen. Er is nu een korstje zichtbaar. Binnen een behandeling van 15 tot 30 minuten kunnen al tientallen plekjes behandeld worden. Meestal is één behandeling voldoende, maar soms is er een tweede keer nodig als het plekje wat groter is dan gemiddeld.

 

Hoe hersteld mijn huid na de behandeling? 

Hier leest u hoe de huid zal herstellen en hoe u deze het beste kunt verzorgen na het ondergaan na een behandeling met cauterisatie. Direct na de behandeling zal er een korstje ontstaan, deze kan een huidskleur hebben of juist wat donkerder zijn, beide is normaal. Afhankelijk van de grootte van het behandelde plekje, zal het korstje binnen enkele dagen tot een week zelf loslaten. Het is erg belangrijk dat dit uit zichzelf gebeurt en dat u niet eerder aan het korstje gaat krabben of deze op een andere manier los gaat maken van de huid. 

 

Na de behandeling is het van belang de behandelde huid de eerste 24 uur droog te houden, zodat het korstje kan indrogen en mooier geneest. 

 

Wanneer het korstje loslaat kan de huid wat lichtroze zijn van kleur, doordat deze pas kort is hersteld. Wanneer dit het geval is zal dat binnen enkele dagen tot weken bijtrekken naar de normale huidskleur. Zolang de huid lichtroze is, deze niet bloot stellen aan zonnebank en bij blootstelling aan zonlicht een zonbescherming te gebruiken. Let er hierbij op dat u bij zonblootstelling iedere 2 uur opnieuw zonbescherming aanbrengt en dat ook doet wanneer u heeft gezwommen of heeft gezweet. De huidtherapeut kan u adviseren een geschikte zonbescherming te vinden.

Lees meer berichten