Meisje komt met een tenniselleboog bij de handtherpeut in Oud Gastel

Tenniselleboog bij Padellen

Ben jij regelmatig op de padelbaan te vinden? Dan ben jij niet de enige. Padel is één van de snelst groeiende sporten ter wereld, ook in Nederland. Bij Padel liggen er, net als bij andere sporten, ook blessures op de loer. Veel voorkomende blessures zijn schouderblessures, knieblessures, enkelverstuikingen en elleboogklachten. In deze blog richten wij ons op elleboogklachten, met name de tenniselleboog. Meer weten? Lees dan verder!

 

Wat is een tenniselleboog?

Padel is, net als tennis, een racketsport. Het verschil is dat padel op een kleiner veld wordt gespeeld en het veld is omringd door glaswanden en hekwerk. Klachten bij het tennissen komen overeen met klachten bij het padellen, waaronder dus ook een tenniselleboog. Een tenniselleboog is één van de meest voorkomende klachten bij het padellen.

Het is een blessure die ontstaat bij het overbelasten van de pols en vingers.

Naarmate je de strekspieren van de pols en vingers te veel belast, ontstaat er een ontsteking of irritatie bij de aanhechting van twee onderarmspieren (de extensor carpi radialis longus en brevis). Deze komen samen bij de aanhechtingen aan de buitenkant van de elleboog. Naast pijn bij het padellen, ervaar je al pijn bij alle dagelijkse bezigheden zoals het tillen van een voorwerp, het omdraaien van een sleutel in een slot, het uitwringen van een doek of het geven van een hand.

 

Fysiotherapie bij een tenniselleboog

Hoe een tennisarm wordt behandeld, is gebaseerd op de resultaten van het onderzoek dat de fysiotherapeut uitvoert. Uiteindelijk wordt er een behandelplan opgesteld om de klacht te herstellen en de belastbaarheid van de pees te verbeteren.

 

Rust

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar de eerste stap bij het herstel van een tenniselleboog is rust. Voor een tenniselleboog kun je gemiddeld negen maanden rust rekenen om te herstellen. Handelingen die deze pijn veroorzaken, moeten dus zo veel mogelijk vermeden worden. Padellers ervaren bij het slaan van een backhand vaak de meeste pijn van een tenniselleboog. Deze slag moet dus sowieso achterwege worden gelaten bij het spel.

 

Rekken

Door middel van doelgerichte rekoefeningen kan de pees/spier gerekt worden. De spanningen in de pees worden hierdoor gereduceerd en het bevordert de doorbloeding.

 

Oefening

Probeer de elleboog volledig te strekken. Buig dan je handpalm naar je pols en draai je hand naar buiten. Met je andere hand probeer je dan je hand verder te buigen. Je ervaart dan een rekking in je pols en onderarm. Houd dit tien tot vijftien seconden vast.

 

Shockwave therapie bij een tenniselleboog

Het herstel van een tenniselleboog kan ook bevorderd worden met behulp van shockwave therapie. Door shockwaves te geven, versnelt het geneesproces door de zelfhelende eigenschappen in het lichaam te activeren. Dit bevordert de bloedcirculatie en stimuleert de stofwisseling.

 

Opbouwen van belastbaarheid

Uiteindelijk is het doel dat je weer pijnvrij kunt padellen. Hiervoor moet de belastbaarheid van je arm verbeteren. Dit kun je doen door bepaalde oefeningen te doen. Deze kun je raadplegen bij een (sport)fysiotherapeut. Hieronder geven wij je alvast een oefening die je kunt doen. Bij het uitleggen van de oefeningen gaan we ervan uit dat je aan de rechter elleboog een tenniselleboog hebt.

 

Oefening

Steun met je rechter onderarm op een tafel. Je handpalm is naar beneden gericht. In je hand heb je een gewicht van een halve kilo vast. Laat je hand met gewicht, van een opgerichte positie, langzaam naar beneden zakken. Als je hand beneden is, breng je deze met je linkerhand weer omhoog naar de beginpositie. Dit herhaal je dertig keer achter elkaar. Doe deze oefening drie à vier keer per dag.

 

Heb jij last van een tenniselleboog?

Bij Van Zuilichem Zorg kun je terecht voor klachten rondom de elleboog. Onze (sport)fysiotherapeut onderzoekt jouw klachten, gaat op zoek naar de oorzaak en stelt een persoonlijk behandelplan voor jou op. Maak nu een afspraak door te bellen naar 0165 51 22 57 of stuur een mailtje naar info@vanzuilichemzorg.nl

Lees meer berichten