Heb je een sportblessure?
Sporten is gezond en vaak een heerlijke uitlaatklep. Het zorgt ervoor dat je lichaam in conditie blijft en je lekkerder in je vel zit. Heb je een sportblessure opgelopen? Dan begrijpen wij dat je er zo snel mogelijk weer vanaf geholpen wilt worden. Onze ervaren sportfysiotherapeuten Bart Berckmans MSc., Janko Heijstek MSc., Colinda Martens – de Peuter MSc. en Jaentien Borsten MSc. zijn erin gedreven om je zo snel mogelijk weer aan het sporten te krijgen.
Soorten sportblessures
Welke vorm van fysiotherapie je nodig hebt is afhankelijk van het type sportblessure dat je hebt opgelopen. We maken onderscheid tussen acute blessures en sportblessures waar je last van blijft houden of die verergeren.
(Sport)fysiotherapie bij een acute blessure
Heb je een acute sportblessure opgelopen? Bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een val. Dan focussen wij ons bij de behandeling vooral op het sterker maken van de getroffen pezen en spieren. Dit wordt veelal gedaan met behulp van oefeningen.
Tips bij een acute sportblessure
Natuurlijk kun je zelf ook al iets doen bij een acute sportblessure. Onze sportfysiotherapeut Janko Heijstek heeft een aantal tips voor jou:
- Koel de pijnlijke plek. Dit kan je het beste doen door ijsklontjes of een icepack in een doek te wikkelen
- Geef de pijnlijke plek even rust
- Blijf voorzichtig bewegen
(Sport)fysiotherapie bij een chronische sportblessure
Heb je een sportblessure die langzaam is ontstaan of maar niet overgaat? Dit kan bijvoorbeeld komen door het dragen van verkeerde sportschoenen of het maken van verkeerde bewegingen tijdens het uitoefenen van de sport. Jouw sportfysiotherapeut bekijkt samen met jou wat de oorzaak van de blessure is en welke oefeningen je beter wel of niet uit kan voeren. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het sterker en sneller maken van je spieren, om sportblessures in de toekomst te voorkomen. Dit wordt gedaan door samen met jou een behandel- en trainingsschema op te stellen en je hierin te begeleiden.
Tips bij een chronische blessure
Bij een chronische sportblessure is er ook genoeg wat jezelf kunt doen. Onze sportfysiotherapeut Colinda Martens – de Peuter heeft een aantal tips voor jou:
- Neem voldoende rust
- Sport wat minder lang en minder zwaar
- Maak altijd gebruik van een warming-up voordat je gaat sporten
- Heb je veel last tijdens of na het sporten? Dan kan je het beste even helemaal niet sporten
- Blijf wel bewegen, om te voorkomen dat je spieren zwakker worden
- Investeer in goede sportkleding en sportmateriaal
Veelgestelde vragen
Sportblessures zijn er in allerlei vormen. De meest voorkomende sportblessures zijn:
- Knieblessure
- Enkelblessure
- Rugklachten
- Schouderklachten
- Tennisarm of tenniselleboog
- Hamstring-blessure
- Onderbeenblessures (MTSS, Kuitblessures,
- Achillespeesklachten)
- Een val
- Een aanraking van de tegenstander
- Een verkeerde beweging
- Een slechte conditie
- Verkeerde lichaamshouding of verkeerde voetstand
- Het dragen van verkeerde sportkleding
- Regelmatig trainen zonder warming-up of cooling-down
Snel van je sportblessure af?
Wil je snel je sport weer op een goede manier kunnen hervatten? Maak dan eenvoudig een afspraak via ons contactformulier op de website. Bellen of mailen naar de praktijk mag natuurlijk ook altijd. Je kunt onze praktijken vinden in Oud Gastel, Willemstad, Standdaarbuiten, Roosendaal, Kruisland, Steenbergen en Stampersgat.