Meisje wordt behandeld aan haar Schouderklachten bij fysiek zwaar werk door een fysiotherapeut in een wit shirt aan de behandelbank.

Schouderklachten bij fysiek zwaar werk? Voorkom ze met onze 3 tips!

Dag in, dag uit, word je geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Of je nu actief bent in de bouw, landbouw, gezondheidszorg of een andere bedrijfstak, fysiek werk kan aanzienlijke druk uitoefenen op je schouders. Deze problemen kunnen niet alleen ongemak veroorzaken, maar ook de efficiëntie verminderen en het algemene welzijn aantasten. Wist je dat bijna 30 procent van alle ziekteverzuim komt door fysieke overbelasting? In deze blog geven wij drie efficiënte tips om schouderklachten bij fysiek zwaar werk te voorkomen.

 

Waarom zijn schouderklachten een probleem?

Fysiek zwaar werk kan vaak leiden tot klachten aan de schouders. Het schoudergewricht is erg complex en bestaat uit een netwerk van diverse spieren en pezen die samenwerken met andere gewrichten. De schouder is speciaal omdat dit gewricht een bewegingsbereik heeft van 360 graden, daarom vergroot dit de kwetsbaarheid voor letsel. Schouderpijn kan uitstralen naar je schouderblad, arm en hand, maar kan ook zorgen voor hoofdpijn en nekpijn. 

 

Tip 1: Ergonomie op de werkvloer

Niet alleen zwaar lichamelijk werk kan leiden tot problemen met je schouders, maar ook een zittende kantoorbaan kan een negatieve invloed hebben op jouw lichaam en schoudergebied. Hier zijn enkele praktische maatregelen die je kunt nemen om schouderongemakken te voorkomen:

  1. Optimaliseer je werkplek: Zorg ervoor dat je bureau op de juiste hoogte staat en je een goede bureaustoel hebt. Een ergonomisch verantwoorde werkhouding kan spanning op je schouders wegnemen/verminderen.
  2. Houd je muis op het bureau: Laat je muis niet rondslingeren; houd hem op de tafel binnen handbereik. Dit bevordert een ontspannen houding.
  3. Vermijd nekspanning: Vermijd het klemmen van je telefoon tussen je nek en schouder. Gebruik in plaats daarvan een headset of luidsprekerfunctie om gesprekken comfortabel te voeren.
  4. Verander regelmatig van houding: Sta af en toe op, strek je benen en armen en maak een wandeling. Verander van zithouding om de druk op jouw schouders te verminderen.

 

Tip 2: Pauzes en stretching bij fysiek zwaar werk

Een van de meest onderschatte strategieën om schouderklachten bij fysiek zwaar werk te voorkomen is het nemen van regelmatige pauzes. Ons lichaam is niet gemaakt om langdurig in dezelfde houding te blijven of herhaaldelijk dezelfde bewegingen te maken. Dit leidt vaak tot spanning en stijfheid in de schouderspieren. Door regelmatig korte pauzes in te lassen, geeft je je schouders rust en hersteltijd. In deze pauzes kun je bijvoorbeeld stretchoefeningen uitvoeren om de doorbloeding te bevorderen en de spieren te ontspannen. Deze gewoonte kan een verschil maken in het verminderen van de kans op schouderklachten en het behoud van je werkcomfort. 

 

Tip 3: Juiste techniek en tilhouding om schouderklachten te voorkomen

Niet alleen bij een zittende baan is het belangrijk om goed op je ergonomie te letten, ook bij zwaar fysiek werk zijn er een aantal dingen die jou kunnen helpen om schouderklachten te voorkomen. Hierbij kun je denken aan:

  1. De juiste tiltechnieken gebruiken: bijvoorbeeld vanuit je benen of vanuit je rug. Zorg dat je hierbij een rechte rug houdt in plaats van deze te krommen.
  2. Je houding afwisselen: blijf niet steeds op dezelfde plaats en in dezelfde houding staan. Blijf in beweging en zorg ervoor dat je niet te ver hoeft te reiken.
  3. Blijven bewegen: wanneer je last begint te krijgen is het belangrijk om toch te blijven bewegen, maar niet met kracht. Wees voorzichtig met pijnlijke bewegingen en probeer ontspannen en afwisselend te bewegen.

 

Wil jij meer tips over schouderklachten bij fysiek zwaar werk of een afspraak maken?

Ben je benieuwd geworden wat onze fysiotherapeuten kunnen betekenen voor jou en je schouder? Je kunt contact met ons opnemen door het contactformulier in te vullen, te bellen naar 0165 51 22 57 of ons te mailen op info@vanzuilichemzorg.nl. We zien je graag terug in onze praktijk!

Lees meer berichten