Groep patiënten werkt aan rugpijn in de oefezaal

Rugpijn: oorzaken en tips op een rijtje

Wist jij dat lage rugpijn één van de meest voorkomende gezondheidsklachten is? Niet zo gek dus als jij er weleens last van hebt gehad. De klachten nemen vaak toe naarmate je leeftijd vordert. Naast leeftijd zijn er vaak andere oorzaken die kunnen leiden tot rugklachten, zoals leefstijl, fysiek werk of een verkeerde houding. In deze blog vertelt collega Marije Maranus je meer over de oorzaken en geeft je tips hoe je rugpijn zelf kunt voorkomen.

 

Specifieke en aspecifieke rugpijn

Bij ongeveer 90 procent van de mensen met rugklachten wordt gesproken over een aspecifieke oorzaak. Dit zijn rugklachten die minder dan zes weken aanhouden en waarvan de oorzaak dus niet direct aanwijsbaar is. Specifieke rugklachten houden dus langer aan en hebben wel een duidelijke oorzaak.

 

Specifieke oorzaken voor rugpijn zijn bijvoorbeeld:

 • Hernia
 • Osteoporose in de rugwervels
 • Ischias

 

Risicofactoren voor het ontstaan van rugpijn

Er zijn verschillende risicofactoren en oorzaken die invloed hebben op het ontstaan van rugpijn. Bijvoorbeeld:

 • Overgewicht
 • Roken
 • Zwaar fysiek belastend werk
 • Verkeerde houding
 • Depressie/angst

 

Rugklachten zijn vaak het gevolg van een verkeerde belasting van de rug. Gebogen of zwaar werk waarbij veel getild moet worden kan zorgen voor overbelasting van de rug. Het is dus belangrijk dat je niet meer tilt dan je aankan en een goede houding aanneemt voor het tillen en buigen.

 

Zittend werk kan ook gevolgen hebben voor jouw rug. Tijdens het zitten worden de onderste wervels meer belast dan wanneer je staat. Daarnaast heeft de zithouding ook een grote invloed op het ontstaan van rugklachten. Als je in een actieve houding zit, met de rug recht, zal je minder snel last van de rug krijgen dan in een onderuitgezakte houding met een bolle rug.

 

Wat kun je zelf doen tegen acute lage rugpijn?

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar de beste tip tegen acute lage rugpijn is: blijf genoeg bewegen. Met beweging versterk je je spieren en wordt de kans op rugpijn kleiner. Pas hierbij wel op dat je niet over je pijngrens heen gaat. Beweging met een lage lichamelijke belasting, zoals wandelen of zwemmen, werkt vaak het best.

 

De ergste rugpijn verdwijnt meestal binnen één tot twee weken. Hardnekkige rugklachten hebben zes tot twaalf weken nodig om te genezen. Afhankelijk van de oorzaak van je klachten, kunnen ze ook weer terugkeren.

 

Ervaar je te veel pijn? Dan kun je pijnstillende geneesmiddelen nemen, zoals paracetamol of de ontstekingsremmer ibuprofen. Vraag hiervoor altijd advies aan je arts, apotheker of drogist!

 

10 tips om rugklachten te voorkomen

 1. Zorg voor een rechte rug tijdens het zitten
 2. Til vanuit je benen, niet vanuit je rug
 3. Zorg voor goede schoenen
 4. Vermijd lang zitten
 5. Slaap genoeg
 6. Voorkom overgewicht
 7. Slaap op een matras dat je rug goed ondersteunt
 8. Beweeg voldoende
 9. Vermijd stress
 10. Zorg voor voldoende ontspanning

 

Meer informatie of een afspraak maken?

Wil je meer informatie over rugklachten of wil je graag een afspraak inplannen met één van onze fysiotherapeuten? Neem contact met ons op via het contactformulier, 0165 51 22 57 of info@vanzuilichemzorg.nl. Wij helpen je graag verder!

Lees meer berichten