Heb jij last van je rug?

Wist je dat er jaarlijks meer dan 500.000 mensen zich bij de fysiotherapeut melden met rugklachten? En dat 80% van de Nederlanders wel eens last heeft van lage rugpijn? Ben je er daar één van? Ervaar jij rugklachten, die jou beperken in het bewegen? Of komen je (lage) rugklachten steeds weer terug? Neem dan contact op met één van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten. Zij begeleiden jou naar herstel en geven jou handvatten om ervoor te zorgen dat je rugklachten niet terugkeren. 

Soorten rugklachten

In de fysiotherapie maken we onderscheid tussen specifieke (lage) rugklachten en aspecifieke (lage) rugklachten. Bij specifieke rugklachten is de oorzaak bekend. Bij aspecifieke rugklachten is de oorzaak niet bekend. De aspecifieke rugklachten komen het meest voor.

Behandeling van rugklachten bij Van Zuilichem Zorg

Na een intake gesprek bij één van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten, weet jij wat de beste behandelmethode is voor jouw rugklachten. Jouw behandelend fysiotherapeut heeft samen met jou goed in kaart gebracht wat jouw klachten zijn en welke beperkingen dit voor jou oplevert. Afhankelijk van jouw mogelijkheden, wordt een op maat gemaakt behandelplan en oefenprogramma opgesteld. Er zal aandacht zijn voor het versterken van je rugspieren, je houding en beweegpatronen. Door middel van bijvoorbeeld spierrekkingen, mobiliserende technieken, massages en oefentherapie kan de manueel fysiotherapeut jouw pijnklachten verminderen en verhelpen.

Vaak voorkomende rugklachten

Spit/lumbago is een acute lage rugpijn. De meeste mensen geven vaak aan dat de pijn in de rug ‘schiet’. De pijn ontstaat meestal laag in de rug en kan uitstralen naar de heupen, billen en bovenbenen. 

Een hernia van de onderrug is een uitstulping van de kern van de tussenwervelschijf in de onderrug. Door deze uitstulping ontstaat er druk op de zenuw waardoor pijn ontstaat in de onderrug.

Ischias is een aandoening waarbij zenuwpijn optreedt door een bedrukking of beklemming van de ischias zenuw. Deze zenuwpijn is te voelen in één of beiden benen. Dit, omdat de zenuw zich bevindt in de onderrug en twee vertakkingen naar beide benen heeft. 

Hierbij is sprake van dunner wordend kraakbeen van de tussenwervelschijven in de wervelkolom. Hierdoor kunnen de tussenwervelschijven minder goed de schokken in de rug opvangen en kunnen twee of meerdere wervels over elkaar schuren tijdens het bewegen. Dit veroorzaakt pijn, stijfheid en een verhoogde spierspanning in de rug. 

In de optimale situatie is de rug gestabiliseerd door de wervelkolom, kapsel, banden en spieren. Wanneer een van deze structuren niet naar behoren functioneert kan er instabiliteit in de rug optreden. In de praktijk zien wij vaak dat kleine, stabiliserende spieren in de onderrug of buik niet voldoende zijn getraind om de wervelkolom te stabiliseren. Hierdoor worden de grotere spieren zwaarder belast. Dit leidt tot overbelasting van de spieren en zo ontstaan er pijnklachten.

Wil je meer informatie over fysiotherapie bij rugklachten?

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen of wil je direct een afspraak inplannen? Wij zijn telefonisch bereikbaar op 0165-512257. Ook kun je mailen naar info@vanzuilichemzorg.nl of het contactformulier op onze website invullen. Je kunt onze praktijken vinden in Oud Gastel, Willemstad, Standdaarbuiten, Roosendaal, Kruisland, Steenbergen en Stampersgat.