zuil-2

Heb jij peesklachten (tendinopathie)?

Wist je dat onze pezen bestaan uit enorm sterk materiaal dat tijdens sportactiviteiten tot wel zeven maal ons lichaamsgewicht aan belasting kan verdragen? Wanneer onze pezen structureel te veel belast worden en/of er te weinig hersteltijd aanwezig is, kunnen peesklachten ontstaan. Dergelijke klachten ontstaan vaak sluimerend en kunnen complex van aard zijn. Ze komen relatief veel voor aan de knie en achillespees. Als jij peesklachten ervaart, dan is het raadzaam om advies in te winnen bij één van de gespecialiseerde fysiotherapeuten bij Van Zuilichem Zorg. Zij kunnen ervoor zorgen dat jouw klachten niet verergeren en je begeleiden naar herstel. 

Symptomen van peesklachten

Peesklachten kenmerken zich door pijn en (start)stijfheid. De klachten beginnen veelal bij het starten van een (sport)activiteit, maar trekken daarna geleidelijk weg. Soms is er ook een vorm van reactie (pijn en/of stijfheid) ná de uitgevoerde activiteit. Naarmate de peesklachten langer aanhouden of erger worden zullen de klachten ook gedurende de (sport)activiteit terugkomen. In het laatste stadium is de pijn meer continu aanwezig en kunnen de sportactiviteiten niet meer uitgevoerd worden.

Behandeling van peesklachten bij Van Zuilichem Zorg

Bij peesletsel is oefentherapie de belangrijkste interventie, zowel preventief als therapeutisch. Andere behandelingen, zoals voorbeelden Shockwave kunnen de pijnklachten tijdelijk wat verminderen, maar alleen door training wordt de pees structureel sterker zodat deze een volgende belasting ook beter kan ondergaan. Om tot een goede kwalitatief sterke pees te komen zal je voldoende en met regelmaat moeten trainen. De totale revalidatie van peesweefsel zal zeker 2 tot 3 maanden in beslag nemen.

Revalidatieschema peesklachten

Onze gespecialiseerde sportfysiotherapeuten Janko Heijstek, Bart Berckmans, Colinda Martens – de Peuter en Jaentien Borsten werken volgens een revalidatieschema of protocol. Dat bestaat uit 4 fasen en is afhankelijk van de reactiviteit van jouw pees, de mate van klachten en jouw sportspecifieke wensen. Belangrijk is dat de reactie van de pees ná de training (de dag erna) leidend is voor de opbouw in het protocol. Om het peesweefsel te kunnen beoordelen en de voortgang van de revalidatie te kunnen meten wordt gebruik gemaakt van het Pijn-Volgsysteem.

Indeling van peesklachten

Na een eenmalige periode van overbelasting of door het gebrek aan voldoende rust tussen de belastingsperioden kan de pees gaan ontsteken. De peescellen hebben dan namelijk hun herstelwerk nog niet afgemaakt waardoor de pees nog niet klaar is om de volgende stoot op te vangen. Als reactie daarop gaan de cellen nog harder werken en scheiden ze ontstekingsstoffen af. Er is dus geen sprake van structurele schade, maar door al deze reacties ontstaat wel pijn en stijfheid; we spreken dan van een reactieve pees.

Als je niet adequaat op deze reactieve situatie reageert door de pees toch te blijven (over)belasten, zal het proces verergeren. De cellen krijgen onvoldoende tijd de pees te versterken en het nieuw aangemaakte kwetsbare peesmateriaal wordt herhaaldelijk kapot gemaakt. Er ontstaan microscopisch kleine scheurtjes met verdikking van de pees. We spreken in dit geval van een degeneratieve pees: het reparatieproces is structureel verstoord. De pees kan hier nog van herstellen, maar het kost nu heel veel tijd en aandacht om alles weer beter te krijgen. 

Er kan voor gekozen worden om middels een echografisch onderzoek de aangedane spier of pees te onderzoeken om zo een beter beeld van de aandoening te krijgen.

Alg

Wil je meer informatie over fysiotherapie bij peesklachten?

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen of wil je direct een afspraak inplannen? Wij zijn telefonisch bereikbaar op 0165-512257. Ook kun je mailen naar info@vanzuilichemzorg.nl of het contactformulier op onze website invullen. Je kunt onze praktijken vinden in Oud Gastel, Willemstad, Standdaarbuiten, Roosendaal, Kruisland, Steenbergen en Stampersgat.