zuil-2

Oedeemtherapie

Als je last hebt van lymfoedeem, dan weet je dat het behoorlijk hinderlijk is. Mensen met oedeem hebben vaak, naast zwelling, ook klachten als vermoeidheid, een zwaar gevoel in de aangedane ledematen en pijn. Als je lymfoedeem niet behandelt, kunnen er huidproblemen ontstaan. Het goede nieuws is dat lymfoedeem goed te behandelen is met behulp van fysiotherapie. Bij Van Zuilichem Zorg hebben we gespecialiseerde oedeemtherapeuten die manuele lymfedrainage kunnen toepassen om jouw oedeemklachten te beperken.

Wanneer is oedeemtherapie aan te raden?

Binnen de fysiotherapie onderscheiden de twee vormen van lymfoedeem. Voor beide aandoeningen kan manuele lymfedrainage voor verbetering zorgen en jouw klachten doen afnemen. 

We onderscheiden:

1. Primair lymfoedeem: is een aangeboren vaak erfelijke aandoening, waarbij het lymfestelsel matig is aangelegd. Dit kan al op jonge leeftijd problemen geven.

2. Secundair lymfoedeem: dan is het oedeem ontstaan na bijvoorbeeld een chirurgische ingreep of radiotherapie.

Wat doet de oedeemtherapeut?

De behandeling van lymfoedeem bestaat uit manuele lymfedrainage. Dit is een massagetechniek, die er voor zorgt dat de afvoer van lymfevocht wordt bevorderd. De therapeut probeert door middel van nauwkeurig toegepaste handgrepen het pompmechanisme van de lymfevaten te verbeteren en de richting van de lymfestroom te beïnvloeden. Er kan enige tijd overheen gaan voordat je verbetering ziet, maar vaak merk je na één behandeling al een verschil. De behandeling zal intensief zijn en met regelmaat plaatsvinden om verbetering te kunnen bewerkstelligen.

De behandeling

De behandeling kan ondersteund worden met zwachtels of een therapeutische kous om arm of been. Ook kan er gebruik gemaakt worden van een zogenoemde ‘lymfapress’. Dit is een apparaat dat aangesloten kan worden op armen of benen. Het apparaat geeft drukgolven af en beïnvloedt op die manier de afvoer van lymfevocht.

Verder zal de oedeemtherapeut jou kunnen adviseren over een gezonde leefstijl en kan  oefeningen meegeven, om jouw oedeem de baas te blijven.

Wil je meer informatie over oedeemtherapie bij Van Zuilichem Zorg?

Ben je op zoek naar een oedeemtherapeut in Noord-Brabant? Dan ben je bij Van Zuilichem Zorg aan het juiste adres! Vind hier een locatie bij jou in de buurt. Je kunt direct contact met ons opnemen voor meer informatie of het maken van een afspraak via 0165-512257. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@vanzuilichemzorg.nl.

Maak hier kennis met de oedeemtherapeuten van Van Zuilichem Zorg: