Vrouw in een grijs pak met overgewicht en obesitas doet een work-out in de oefenzaal

Overgewicht en obesitas, wat is het verschil?

Een groot deel van de bevolking kampt met overgewicht. Uit onderzoek komt naar voren dat meer dan de helft van de Nederlanders te zwaar is. Overgewicht kan veel invloed hebben op uw dagelijks leven. Het kan u hinderen in het uitvoeren van bepaalde activiteiten en er kleven gezondheidsrisico’s aan. Daarom is het belangrijk dat u een gezond gewicht nastreeft. Vaak is het lastig om dit in uw eentje voor elkaar te krijgen. In deze blog leggen wij uit waar overgewicht vandaan komt, hoe u eraan kunt werken en wat wij voor u kunnen betekenen. U staat er niet alleen voor! 

 

Wat is het verschil tussen overgewicht en obesitas?

Overgewicht

We spreken van overgewicht als uw lichaam meer voedingsstoffen ontvangt dan nodig is voor uw maximale energiebehoefte. Is dat het geval dan krijgt u een overschot aan calorieën binnen. Uw lichaam slaat deze extra calorieën op in de vorm van vet. De mate van overgewicht kunt u meten aan de hand van de Body Mass Index (BMI). Deze meetmethode kijkt naar lengte, gewicht, geslacht en leeftijd. Ook de omtrek in centimeters van uw middel wordt hierin meegenomen. Een BMI onder de 25 wordt beschouwd als een gezond gewicht. We definiëren overgewicht bij een BMI tussen de 25 en 30. Als u geen maatje 38 past, wil dat dus nog niet zeggen dat u overgewicht heeft.

 

Obesitas

Wanneer is er sprake van obesitas? Bij een BMI vanaf 30 is er sprake van obesitas en bij een BMI van 40 spreken we van morbide obesitas. Daarnaast is er nog een verschil tussen mannen en vrouwen. Voor obesitas bij mannen geldt een middelomtrek van 102 cm en bij vrouwen is dat een middelomtrek van 88 cm of meer. Obesitas krijgt u niet alleen door gebrek aan beweging. Dit kan ook een erfelijke oorzaak hebben of veroorzaakt worden door bepaalde stofwisselingsziekten zoals een traag werkende schildklier.

 

Welke risico’s zitten aan overgewicht en obesitas?

Het is geen verrassing dat obesitas een groot risico vormt voor de gezondheid. De meest bekende problemen van obesitas zijn: een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, suikerziekte en een te hoge bloeddruk. Iemand met obesitas heeft daarnaast een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden in vergelijking met iemand die een gezond gewicht heeft.

 

Risico’s van obesitas: 

  • Hart- en vaatziekten
  • Gewrichtsklachten/artrose
  • Diabetes Mellitus (suikerziekte)
  • Verhoogd cholesterol
  • Hoge bloeddruk
  • Verschillende vormen van kanker
  • Snellere slijtage van de gewrichten

 

Wat kunnen onze fysiotherapeuten voor u betekenen?

Fysiotherapie speelt een belangrijke ondersteunende rol bij het omgaan met overgewicht en obesitas. Onze therapeuten kunnen u helpen om een gezondere leefstijl te ontwikkelen en om meer te bewegen. Samen met uw therapeut gaat u een intensief behandeltraject in. U gaat onder begeleiding sporten en uw leefstijl verbeteren. U valt af, wordt fitter en daarmee verkleint u de kans op gezondheidsproblemen.

 

Neem contact met ons op

Heeft u last van overgewicht of obesitas en heeft u behoefte aan ondersteuning bij het afvallen en bewegen? Wij staan klaar om u te helpen! U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 0165 51 22 57 of een e-mail te sturen naar info@vanzuilichemzorg.nl.

Lees meer berichten