Niet aangeboren hersenafwijking
Een niet aangeboren hersenafwijking (NAH) is een overkoepelende term die verwijst naar schade aan de hersenen die niet vanaf de geboorte aanwezig is, maar op latere leeftijd is ontstaan. Deze aandoening kan worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: traumatisch en niet-traumatisch hersenletsel. Daarnaast bestaat er ook aangeboren hersenletsel, wat schade aan de hersenen betreft die rond of na de geboorte is ontstaan, bijvoorbeeld door zuurstofgebrek of een infectie.
Voorbeelden van een niet-aangeboren hersenletsel zijn:
- Beroerte (=CVA)
- Parkinson
- Multiple Sclerose (=MS)
- Hersentumor
- Hersentrauma
Wat kun je verwachten van de behandeling bij NAH?
Je wordt behandeld door fysiotherapeuten die veel ervaring hebben met het behandelen van patiënten met neurologische klachten. Je kunt de behandeling thuis krijgen of in onze praktijkruimte. Tijdens de behandeling richten wij ons op algemene dagelijkse activiteiten en houden wij rekening met je algehele gezondheid, zowel lichamelijk als emotioneel. De behandeling bestaat uit oefentherapie die specifiek ontwikkeld is voor jouw aandoening. Onder begeleiding oefen je om de best mogelijke prestatie te behalen.
Je leert naar je lichaam te luisteren en je krachten te verdelen, zodat je goed omgaat met je beperkingen. Op deze manier leer je jouw eigen grenzen kennen en heb je minder last van ups en downs. Onze fysiotherapeuten werken vaak samen met andere disciplines die jou ook kunnen begeleiden bij specifieke klachten, zoals logopedisten en ergotherapeuten. Beide disciplines zijn binnen Van Zuilichem Zorg aanwezig.
Fysiotherapeuten bij Van Zuilichem Zorg
Alle fysiotherapeuten binnen het netwerk komen regelmatig bij elkaar om kennis en ervaring uit te wisselen, om verdere bijscholing te volgen en om onze behandelrichtlijnen bij te stellen. Tevens is Van Zuilichem Zorg aangesloten bij het landelijke PARKNET, een organisatie die instaat voor de meest adequate behandeling van Parkinsonpatiënten. Wij houden een vinger aan de pols van de ontwikkelingen in de NAH nazorg, zodat wij jou de best mogelijke therapie kunnen geven.
Ketenprotocollen
Ook hebben wij een goed contact met o.a. specialisten en paramedici in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Wij werken in zogenaamde ketenprotocollen waarbij de behandeling naadloos tussen verschillende instellingen en thuissituatie overgaat. Met andere woorden wij houden de communicatielijnen zo kort mogelijk.
Wil je meer informatie over de behandeling bij NAH?
Vind hier een locatie bij jou in de buurt. Je kunt direct contact met ons opnemen voor meer informatie of het maken van een afspraak via 0165-512257. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@vanzuilichemzorg.nl.
Je kunt ook een kijkje nemen op www.nahfysionet.nl