Een neurologische aandoening is vaak levensveranderend en kan je voor flinke uitdagingen plaatsen. Neurologische aandoeningen zijn problemen met het zenuwstelsel. Het zenuwstelstel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Heb je te maken met een dergelijke ziekte? Lees dan onze blog waarin wij je meer vertellen over neurorevalidatie en laten zien hoe onze fysiotherapeuten jou kunnen ondersteunen bij het herwinnen van je kwaliteit van leven.
De impact van een neurologische aandoening
De impact van een neurologische aandoening kan variëren van fysieke beperkingen, zoals verlamming en evenwichtsproblemen, tot cognitieve stoornissen, zoals geheugenverlies en concentratieproblemen. Ook emotioneel kan het zwaar zijn. Gevoelens van frustratie, angst en depressie gaan vaak samen met de dagelijkse uitdagingen van het omgaan met deze beperkingen. Het vermogen om zelfstandig te functioneren kan worden belemmerd, wat invloed heeft op jouw levenskwaliteit. Neurorevalidatie is daarom van onschatbare waarde.
Enkele veel voorkomende neurologische aandoeningen zijn;
- Migraine: Een intense, terugkerende hoofdpijn die vaak gepaard gaat met misselijkheid, braken en gevoeligheid voor licht en geluid.
- Beroerte: Een plotselinge onderbreking van de bloedtoevoer naar de hersenen, wat kan leiden tot verlamming, spraakproblemen en cognitieve stoornissen.
- Epilepsie: Een neurologische aandoening die aanvallen veroorzaakt als gevolg van abnormale elektrische activiteit in de hersenen.
- Herseninfarct: Een ernstige aandoening waarbij de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen wordt afgesneden, wat leidt tot weefselbeschadiging en neurologische symptomen, zoals verlamming, spraakproblemen en geheugenverlies.
- MS (multiple sclerose): Een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de beschermende laag rond zenuwvezels aantast, resulterend in een breed scala aan symptomen, waaronder vermoeidheid, spierzwakte en problemen met coördinatie.
- Ziekte van Parkinson: Een aandoening die bewegingsproblemen veroorzaakt, zoals trillen, stijfheid en moeite met balans en coördinatie.
De rol van fysiotherapie bij neurorevalidatie
Neurologische aandoeningen zijn een ingewikkelde uitdaging en vragen om een unieke aanpak. Onze fysiotherapeuten ondersteunen je bij het herontdekken van verloren gegane vaardigheden en het tegengaan van verdere achteruitgang. Met behulp van oefentherapie, beweegprogramma’s en andere technieken en behandelvormen, richten we ons op het herwinnen van bijvoorbeeld het loopvermogen, het herstellen van de balans, het opbouwen van spierkracht en uithoudingsvermogen en het verbeteren van de arm- en handfuncties. Ons doel is dat je jouw dagelijkse activiteiten uiteindelijk weer kunt hervatten of beter kunt omgaan met de nieuwe grenzen die de aandoening met zich meebrengt.
Bij neurorevalidatie zijn vaak meerdere disciplines betrokken. Zo kan elk revalidatietraject precies afgestemd worden op de behoeften van de patiënt. Want iedere neurologische aandoening is anders en iedereen gaat anders om met zijn of haar ziekte.
Heb je neurorevalidatie nodig of wil je meer informatie?
Onze fysiotherapeuten staan klaar om je te helpen met het beantwoorden van al jouw vragen en onduidelijkheden. Aarzel niet om contact met ons op te nemen!
Wil je een afspraak maken? Dat kan door het contactformulier in te vullen, ons te bellen op het telefoonnummer 0165 51 22 57 of te mailen naar info@vanzuilichemzorg.nl.
Keyword: neurologische aandoeninng
Meta: Ben jij getroffen door een neurologische aandoening? In deze blog vertellen we je alle ins en outs over fysiotherapie en neurorevalidatie.
Tags: neurorevalidatie, neurologie, aandoening van het zenuwstelsel, neurologische aandoening, fysiotherapie