zuil-2

Manuele therapie

De manueel therapeut staat voor jou klaar als je klachten en bewegingsbeperkingen ervaart aan jouw lichaam, met name aan jouw wervelkolom. De manueel therapeut verricht diagnostiek en hanteert verschillende behandeltechnieken. Voor het stellen van een goede diagnose wordt gebruik gemaakt van specifieke manueel therapeutische onderzoekstechnieken. De behandeling is erop gericht om jou zo snel mogelijk weer pijnvrij te laten bewegen.

Wat is manuele therapie?

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn meestal direct merkbaar. De functies van de gewrichten verbeteren en het bewegen zal daardoor gemakkelijker verlopen. Klachten die een manueel therapeut behandelt zijn bijvoorbeeld:

Welke klachten behandelt een manueel therapeut?

  • Hoofd- en nekpijnklachten
  • Nek- en schouderklachten
  • Rugklachten hoog in de rug
  • Bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door bewegingen van de nek.
  • Bekkenpijn
  • Lage rugklachten
  • Bewegingsbeperkingen of pijn aan gewrichten in armen of benen.
  • Kaakklachten
  • KISS (Kopfgelenk Induzierte Symmetrie Störungen. Een stoornis in de symmetrische ontwikkeling bij baby’s.

Wat doet een manueel therapeut?

Bij de intake zal de manueel therapeut kijken waar jouw klachten vandaan komen en welke beperkingen jij ervaart. Aan de hand van een fysiek onderzoek en een vraaggesprek probeert de manueel therapeut een duidelijk beeld te krijgen van jouw bewegingsbeperking. Afhankelijk van oorzaak en soort klacht wordt er samen met jou een behandelplan opgesteld. Binnen Van Zuilichem Zorg werken we interdisciplinair. Dat betekent dat we intercollegiaal samenwerken met andere gespecialiseerde fysiotherapeuten, mocht dat nodig zijn. De manueel therapeut kan dan desgewenst doorverwijzen naar bijvoorbeeld de osteopaat, bekkenfysiotherapeut of cranio-sacraal therapeut.

Behandeling manuele therapie

Manuele therapie bestaat meestal uit zachte, uiterst behoedzaam uitgevoerde passieve bewegingen aan een of meer gewrichten in het lichaam. Soms wordt ook wel een korte snelle impuls uitgevoerd, die gepaard kan gaan met een ‘knakkend’ geluid. Men spreekt dan over het zogenoemde ‘kraken’. Verder kan oefentherapie een onderdeel zijn van de behandeling, evenals dry needlingshockwave, houdingscorrecties maar met name het achterhalen van de oorzaak om te voorkomen dat de klachten weer terug komen.

Wil je contact met één van onze manueel therapeuten?

Ben je op zoek naar manuele therapie in Noord-Brabant? Dan ben je bij Van Zuilichem Zorg aan het juiste adres! Vind hier een locatie bij jou in de buurt. Je kunt direct contact met ons opnemen voor meer informatie of het maken van een afspraak via 0165-512257. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@vanzuilichemzorg.nl.

Maak hier kennis met de manueel therapeuten van Van Zuilichem Zorg: