vrouw met lumbale stenose in een oranje shirt werkt aan haar oefeningen in de oefenzaal samen met een fysiotherapeut.

Op leeftijd en last van je rug? Misschien heb je lumbale stenose!

Heb jij ook weleens last van je onderrug? Deze pijn is erg vervelend en kan je belemmeren in het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten. Naarmate je ouder wordt gaan je botten langzaam verkalken en wordt het wervelkanaal nauwer. Deze vernauwing noemen we lumbale stenose en dat kan zorgen voor klachten in de lage onderrug en de bovenbenen. In deze blog vertellen we je meer over deze aandoening en geven we tips om deze klachten te verminderen.

 

Wat is lumbale stenose?

Naarmate we ouder worden, ondergaat ons lichaam veranderingen. Door de langdurige belasting van het lichaam kunnen vernauwingen optreden in het wervelkanaal, wat bij iedereen die ouder wordt voorkomt, maar in verschillende mate. We noemen dit ook wel artrose van het wervelkanaal. De vernauwing van het wervelkanaal kan leiden tot een beperkte ruimte voor de wervels, wat druk kan uitoefenen op de zenuwen. Mensen met een smal wervelkanaal lopen eerder het risico op stenoseklachten.

 

De druk op de zenuwen kan resulteren in ongemakken in de onderrug, die kunnen uitstralen naar de bovenbenen. Deze klachten worden vaak erger na langdurig lopen of staan. Je kunt een doof gevoel in je benen ervaren, en de pijn in zowel je rug als benen kan intenser worden.

 

Wat kun je doen om de klachten te verminderen?

Lumbale stenose is niet te verhelpen maar wel te verminderen. Om de klachten te verminderen kun je gaan zitten, voorover bukken of hurken. Daarnaast helpt het ook om op je zij te gaan liggen met je benen opgetrokken. Voor meer informatie over lumbale stenose en oefeningen raden we jou aan om onderstaande video te bekijken:

 

Hulp van onze fysiotherapeuten?

Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van rugklachten en kunnen je helpen met behulp van oefentherapie. Samen stellen we een behandelplan op en zorgen we ervoor dat je rugklachten verminderen! Neem contact op om een afspraak te maken, bel ons op 0165 51 22 57 of mail naar info@vanzuilichemzorg.nl.

Lees meer berichten