Heb je letsel opgelopen?
Soorten letsel
We hebben drie soorten letsel op een rijtje gezet met passende adviezen van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten.
Een spierscheuring is een blessure waarbij de spiervezels van de spier zijn aangedaan. We kennen drie gradaties:
- Er is sprake van minimale scheuring (minder dan 10%).
- De scheuring ligt tussen de 10 en 50%; dit is meestal voelbaar in de spier.
- Er is sprake van uitgebreide of totale scheuring (50 tot 100%); De scheur is heel goed en duidelijk voelbaar in de spierbuik.
Tips bij een gescheurde spier
Onze sportfysiotherapeut Bart Berckmans heeft een aantal tips voor als je een spierscheuring oploopt:
- Het is belangrijk om direct na het afscheuren van een spier te koelen met water, ijs of een cold-pack gedurende 15 tot 20 minuten (leg altijd een doek ertussen).
- Geef het aangedane lichaamsdeel rust. Leun en steun er niet op.
- Leg een drukverband aan.
Advies bij een gescheurde spier
Laat zo snel mogelijk je spieren nakijken door een (sport)fysiotherapeut of specialist om de ernst van de blessure vast te stellen. Afhankelijk daarvan kan er advies gegeven worden over het verdere verloop en kan de juiste behandeling opgesteld worden. Een sportfysiotherapeut kan jou helpen om het genezingsproces van de spieren te bevorderen door middel van een oefenprogramma. Normaal gesproken kun je binnen 4 tot 6 weken weer uit de voeten.
Ontwrichting noemen we ook wel luxatie of dislocatie. In populaire bewoordingen: het gewricht schiet uit de kom. Dit komt het meest voor bij schouder, heup en vingerkootjes. Het uit de kom schieten kan vaak schade toebrengen aan de omliggende kapsels en banden rond het gewricht, maar ook zelfs aan bloedvaten en zenuwen. Er kan een vergrote beweeglijkheid ontstaan in een gewricht wat tot instabiliteit kan leiden.
Tip voor het voorkomen van luxatie of dislocatie
Omdat het uit de kom schieten schadelijk is voor je gewrichten is het voorkomen ervan belangrijk. Onze sportfysiotherapeut Janko Heijstek geeft als tip om de kracht en stabiliteit van je gewricht te gaan trainen. Het is raadzaam om dit onder begeleiding van één van onze fysiotherapeuten te doen.
Botbreuken in bijvoorbeeld benen en armen leiden meestal tot een aantal weken gips. De meeste mensen met ‘eenvoudige’ botbreuken genezen volledig binnen een aantal weken tot maanden. Mensen met complexere botbreuken en/of ernstige geassocieerde letsels, zoals weefselschade, zenuw of bloedvat schade of schade aan andere botstukken, moeten vaak langer revalideren.
Advies
Als er sprake is van een complexere botbreuk is fysiotherapeutische behandeling noodzakelijk. Hiermee kun je het herstelproces versnellen maar ook een beter resultaat boeken. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten gaan voor de meest optimale uitkomst.
De behandeling kan bestaan uit:
- weke delen massage (soft-tissue),
- gewricht mobilisatie,
- dry needling therapie,
- triggerpoint therapie,
- elektrotherapie (bijv. Ultrasound),
- medical taping of easytaping,
- compressie bandage,
- bracing,
- progressieve oefeningen om flexibiliteit en kracht te bevorderen,
- advies,
- training en activiteit aanpassingen.
Meer informatie of een afspraak maken voor opgelopen letsel?
Heb je letsel opgelopen en wil je weten wat fysiotherapie in jouw specifieke geval kan betekenen? Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen of wil je direct een afspraak inplannen?
Je kunt direct contact met ons opnemen voor meer informatie of het maken van een afspraak via 0165 – 512257. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@vanzuilichemzorg.nl.
Je kunt onze praktijken vinden in Oud Gastel, Willemstad, Standdaarbuiten, Roosendaal, Kruisland, Steenbergen en Stampersgat.