Is je vingers knakken slecht voor je kraakbeen?

Het is een gewoonte die veel mensen hebben: het knakken van de vingers. Sommigen vinden het heerlijk om te doen, terwijl anderen het afschuwelijk vinden om te horen. Het knakken van vingers is een fascinerend fenomeen dat nog steeds niet volledig begrepen wordt. Wat gebeurt er eigenlijk in je vingers als je ze knakt? En is het echt zo slecht voor je als mensen beweren? Onze (hand)fysiotherapeuten Jaentien, Martijn en Anouk leggen het je uit!

 

Wat veroorzaakt het knakkende geluid in je vingers?

Tussen gewrichten zit een speciale vloeistof die werkt als smeermiddel voor je gewrichten en er voor zorgt dat je soepel kunt bewegen. Bij het trekken aan of buigen van je vingers ontstaat er meer ruimte voor de vloeistof en hierdoor kunnen vervolgens gasbelletjes ontstaan. Als de belletjes vervolgens ‘knappen’, krijg je dat karakteristieke ‘knak-geluid’. Het geluid komt dus niet van je botten, zoals veel mensen wel denken.

Bekijk in deze MRI van een Canadese universiteit wat er precies gebeurt als je jouw vingers knakt:

MRI movie peers inside cracking knuckles

 

Vingers knakken is schadelijk: fabel vs. feit

Hoewel sommige mensen beweren dat het knakken van je vingers kan leiden tot artrose of artritis, is er geen wetenschappelijk bewijs om deze claim te ondersteunen. Sterker nog: er zijn zelf diverse studies die aantonen dat er geen verband bestaat tussen het knakken van vingers en het ontstaan van artrose.

Hoewel het knakken van vingers dus geen fysieke schade lijkt te veroorzaken, kan het een slechte gewoonte zijn om te hebben. Het kan anderen storen en het kan ook een teken zijn van nervositeit of onrust. Als je merkt dat je je vingers vaak knakt, kan het de moeite waard zijn om te proberen deze gewoonte te doorbreken. Bedenk voor jezelf goed waar de behoefte vandaan komt en kijk of je hier iets aan kunt doen.

 

Pijnlijke vingers? Handfysiotherapie helpt!

Merk je dat je vingers vaak pijnlijk of stijf zijn? Heb je daardoor behoefte om meer of juist minder te knakken? Dan is het misschien goed om een gespecialiseerde handfysiotherapeut naar je klachten te laten kijken. Onze handtherapeut kijkt graag samen met jou wat er nodig is om je handen zo soepel en pijnvrij mogelijk te laten bewegen.

 

Meer informatie of een afspraak maken?

Heb je aan de hand van deze blog nog vragen? Of wil je graag een afspraak maken voor klachten aan jouw vingers of handen? Dan kun je contact met ons opnemen via het contactformulier, door te bellen naar 0165 51 22 57 of door een mail te sturen naar info@vanzuilichemzorg.nl.

Lees meer berichten