zuil-2

Heb jij hart- of longklachten?

Veel mensen krijgen op latere leeftijd te maken met hart- en longklachten. Dat kan een enorme impact hebben op je leven en die van jouw naasten. Vaak zijn hart- en longaandoeningen niet meer te genezen en zal je een manier moeten zoeken om ermee te leren leven. Dat is niet altijd eenvoudig. Ook als je corona hebt gehad kun je lang last blijven houden van longklachten. Dat kan enorm belemmerend zijn in je dagelijks leven. Gelukkig kunnen onze gespecialiseerde fysiotherapeuten in COPD, Long-COVID en hart- en vaatziekten jou daarbij helpen en ervoor zorgen dat jouw klachten niet verergeren. Bij de behandeling van Long-COVID klachten zien we vaak een volledig herstel.

Soorten hartklachten

We onderscheiden twee soorten hartklachten:

1. Angina Pectoris ofwel pijn op de borst of hartkramp; dit merk je op het moment dat je hart harder moet werken, bijvoorbeeld tijdens inspanning. Het kan gepaard gaan met klachten als duizeligheid, misselijkheid, kortademigheid en overmatig zweten. De pijn op de borst bij angina pectoris komt door vernauwing van de kransslagaders waardoor er een tijdelijk tekort in de bloedtoevoer van het hart optreedt. 

2. Myocardinfarct ofwel hartaanval of hartinfarct. Wanneer er door een bloedstolsel volledige afsluiting van een kransslagader optreedt, spreekt men van een hartinfarct. Hierbij voel je een drukkende pijn op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar de armen, hals, kaak, maag of schouderbladen.

Fysiotherapiebehandeling bij hartklachten

Afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de angina pectoris wordt een passende behandeling gekozen. Heb je hartkramp gekregen ten gevolge van vaatvernauwing dan kan een gezonde leefstijl (niet roken, veel bewegen en gezond eten) de klachten al verminderen. Onze fysiotherapeuten Jaentien Borsten en Colinda de Peuter kunnen jou helpen om een gezond beweegprogramma op te stellen. 

Na een hartinfarct start je vrijwel direct met revalidatie. Bij Van Zuilichem Zorg ga je onder begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut de belasting op het hart gedoseerd opbouwen. Ook krijg je leefstijladviezen en word je begeleid bij het herwinnen van het vertrouwen in je lichaam.

Soorten longklachten waarbij fysiotherapie kan helpen

COPD ofwel Chronic Obstructive Pulmonary Disease is een blijvende longziekte waarbij de longen ontstoken zijn. De voornaamste klachten bestaan uit benauwdheid en hoesten (soms ook ophoesten van slijm). Daarnaast kan je kortademig en vermoeid zijn. Je kunt er niet van genezen.

Na een infectie met het coronavirus kunnen mensen nog lang klachten houden, zoals vermoeidheid, kortademigheid, verlies van spierkracht en conditie. 

Dit is een afsluiting van de longslagader door een bloedstolsel (trombus).

Dit is een ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in organen en weefsels zoals de longen, huid, ogen of gewrichten. De ontstekingen zitten het vaakst in de longen. Sarcoïdose komt het meest voor bij mensen tot 40 jaar.

De pleuraholte is de ruimte tussen de long en de binnenkant van de borstkas. Bij een klaplong is er lucht in de ruimte tussen beide longbladen gekomen, waardoor de long dichtklapt. De long kan dan niet meer goed meedoen met de ademhaling. 

Bij een longontsteking zijn de kleinere luchtwegen en de longblaasjes ontstoken. Baby’s, ouderen, rokers, mensen met suikerziekte en alcoholisten hebben meer kans op een longontsteking.

Tuberculose (tbc) is een ernstige infectieziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en begint meestal in de longen.

Longkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De behandeling van longkanker hangt af van welk soort longkanker je hebt en in welk stadium de longkanker is.

Cystic fibrosis (CF) is een ernstige, aangeboren ziekte. Kenmerkend voor CF is dat de slijmvliezen een abnormaal taai slijm afscheiden. Dit veroorzaakt verstoppingen in met name de luchtwegen, de alvleesklier en de lever.

Bij astma is het ademhalen bemoeilijkt. Dit komt doordat de luchtwegen vernauwen omdat ze gevoelig zijn voor een groot aantal prikkels. Bij astma ben je niet altijd benauwd, maar heb je last van astma-aanvallen. 

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. De klachten zijn: Jeukende neus, waardoor je veel niest. Een verstopte neus of een ‘loopneus’. Jeukende en/of tranende ogen of een branderig gevoel aan de ogen, Een droge en branderige keel waardoor je veel moet hoesten. Hooikoorts is vervelend, maar het kan geen kwaad.

Fysiotherapie bij longklachten

Fysiotherapie kan een uitkomst bieden als jij last hebt van één van bovengenoemde aandoeningen en daardoor klachten hebt zoals benauwdheid, kortademigheid, verlies van conditie, verlies van spierkracht en/of gewichtsverlies. 

Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten Jaentien Borsten en Colinda de Peuter zullen te allen tijde een behandelplan op maat maken, dat voldoet aan je doelstelling en dat voor jou goed te volgen is. Vaak bestaat een behandeling uit een beweeg- en oefenprogramma, waarbij de spierkracht van zowel je ademspieren als armen, benen en romp worden getraind. Ook kunnen er andere behandeltechnieken worden ingezet, zoals Medical Taping en de Easy Tape Methode om je klachten te verminderen.

Alg

Wil je meer informatie over fysiotherapie bij hart- of longklachten?

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen of wil je direct een afspraak inplannen? Wij zijn telefonisch bereikbaar op 0165-512257. Ook kun je mailen naar info@vanzuilichemzorg.nl of het contactformulier op onze website invullen. Je kunt onze praktijken vinden in Oud Gastel, Willemstad, Standdaarbuiten, Roosendaal, Kruisland, Steenbergen en Stampersgat.