Heb jij last van etalagebenen?

Als je etalagebenen hebt betekent dat niet dat je lekker kunt winkelen. Het duidt er op dat je juist heel veel moeite hebt met lopen en dat je regelmatig even moet stoppen om de pijn in je benen te laten afnemen. Mensen die er last van hebben proberen de pijn te maskeren door noodgedwongen de etalage van een winkel te bekijken. Vandaar de naam etalagebenen. Het maakt niet uit hoe de naam is ontstaan, je wilt er natuurlijk het liefst helemaal vanaf. Denk jij dat je etalagebenen hebt? Blijf er niet mee rondlopen. Er is namelijk sprake van aderverkalking en gaat van kwaad tot erger. Zonder behandeling bij de fysiotherapeut is een operatie vaak onvermijdelijk.

Oorzaak van etalagebenen ofwel Claudicatio Intermittens

De medische term voor etalagebenen is Claudicatio Intermittens. De oorzaak is de aandoening perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Bij deze aandoening zijn de slagaders in de benen vernauwd door aderverkalking, waardoor te weinig zuurstof naar de spieren wordt aangevoerd. Hierdoor ervaart men krampachtige pijn of een doof gevoel in het been tijdens en na inspanning. Deze pijn treedt vaak op in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren optreden. Na rust verdwijnt de pijn binnen 10 minuten. In Nederland wordt geschat dat ruim 19% van de 55-plussers lijdt aan een vorm van PAV.

Wanneer ontstaan de klachten?

De aandoening verloopt geleidelijk, waardoor de meeste mensen er pas op latere leeftijd last van krijgen. Het verkalken van de slagaders kan echter sterk versneld optreden door de volgende factoren: 

  • roken,
  • een te hoog cholesterolgehalte (door ongezonde voeding), 
  • te weinig lichaamsbeweging,
  • diabetes mellitus.

Behandeling van etalagebenen bij Van Zuilichem Zorg

Binnen Van Zuilichem Zorg kun je bij drie collega’s terecht die gespecialiseerd zijn in de behandeling van etalagebenen: Cees van LeentJaro Agterdenbos en Colinda de Peuter. Zij zijn aangesloten bij het landelijke Claudicationet en hebben korte lijntjes met jouw vaatarts c.q. verwijzer. Je kunt zowel door de vaatarts, of een van zijn gespecialiseerde verpleegkundigen of door jouw eigen huisarts verwezen worden.

Behandeltraject

Het behandeltraject bestaat uit looptraining (eventueel in groepsverband) en het verbeteren van jouw conditie en het verminderen van jouw pijnklachten. Daarnaast zullen onze gespecialiseerde fysiotherapeuten jou adviseren over een gezonde leefstijl en adviseren en ondersteunen bij het stoppen met roken, wat voor het verbeteren van etalagebenen essentieel is. 

Dit behandeltraject (maximaal 37 behandelingen) wordt vergoed vanuit de basisverzekering en wordt verrekend met uw jaarlijkse eigen bijdrage. Het maakt dus geen gebruik van uw aanvullend pakket, waardoor behandelingen voor eventuele andere klachten behouden blijven.

Wil je meer informatie over de behandeling van etalagebenen bij Van Zuilichem Zorg?

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen of wil je direct een afspraak inplannen? Wij zijn telefonisch bereikbaar op 0165-512257. Ook kun je mailen naar info@vanzuilichemzorg.nl of het contactformulier op onze website invullen. Je kunt onze praktijken vinden in Oud Gastel, Willemstad, Standdaarbuiten, Roosendaal, Kruisland, Steenbergen en Stampersgat.