zuil-2

Ergotherapie

Ergotherapie is bedoeld voor mensen van alle leeftijden die problemen in het dagelijks leven ervaren. Ergotherapeuten stellen mensen in staat om (opnieuw) hun dagelijkse activiteiten uit te voeren als dat niet meer lukt door lichamelijke of psychische problemen. Als mensen beperkingen ervaren in dagelijkse activiteiten die voor hen belangrijk zijn, kan ergotherapie zinvol zijn. Een ergotherapeut kijkt vooral naar wat iemand nog wél kan. Dit kunnen simpele handelingen zijn als eten en aankleden, maar ook meer complexe handelingen die te maken hebben met revalidatie na een ongeluk. Het werkterrein van de ergotherapeut is breed maar altijd gericht op het bevorderen of herstellen van jouw zelfredzaamheid.

Welke klachten behandelt een ergotherapeut?

Wanneer het antwoord op een van de onderstaande vragen ja is, is er bij jou een indicatie aanwezig om behandeling door een ergotherapeut te ondergaan.

Wat doet een ergotherapeut?

Als je problemen ervaart in je dagelijks leven en je gaat onder behandeling bij een ergotherapeut, dan worden jouw klachten zo praktisch mogelijk aangepakt. Op basis van jouw mogelijkheden en eigen inbreng wordt samen met jou een behandelprogramma opgesteld. Het doel: dat jij de meest normale alledaagse handelingen gewoon, op een aangepaste manier of met een hulpmiddel, kunt verrichten.

Meer informatie

  • Het opnieuw aanleren van handelingen; zoals het oefenen van zelfstandig douchen of het eenhandig veters leren strikken.
  • Het anders aanleren van handelingen; zoals zittend koken.
  • Het leren omgaan met hulpmiddelen; zoals een douchezitje of een helping hand.
  • Het geven van adviezen over hulpmiddelen; welk product effectief kan bijdragen.
  • Het beantwoorden van aanvragen rondom hulpmiddelen; samen met de patiënt kijken welk product geschikt is.
  • Het geven van adviezen; zoals het inrichten van de computerwerkplek (thuis of op het werk).
  • Het geven van advies aan (mantel-)zorgers, zodat de zorg verlicht wordt of zelfs uitstel van opname in een instelling bereikt kan worden.
  • Behandeling van niet aangeboren hersenletsel
  • Ergotherapeutische behandeling bij ziekte van Parkinson
  • Behandeling van vermoeidheid middels het in balans brengen van belasting ten opzichte van belastbaarheid.
  • Voorkomen van vallen.
  • Psychosomatische ergotherapie
Men kan bij de ergotherapie terecht komen via een verwijzing van huisarts of specialist. Sinds 1 januari 2012 is ergotherapie ook direct toegankelijk; dit wil zeggen dat iemand zonder verwijzing bij een ergotherapeut terecht kan. Men krijgt vanuit de basisverzekering maximaal 10 uur ergotherapie per kalenderjaar vergoed.

Ben je geïnteresseerd in ergotherapie bij Van Zuilichem Zorg?

Ben je op zoek naar ergotherapie in Noord-Brabant? Dan ben je bij Van Zuilichem Zorg aan het juiste adres! Vind hier een locatie bij jou in de buurt.

Je kunt direct contact met ons opnemen voor meer informatie of het maken van een afspraak via 0165 – 512257. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@vanzuilichemzorg.nl.

Maak hier kennis met de ergotherapeuten van Van Zuilichem Zorg: