Heb je last van je elleboog?

Tennis of golf jij graag en merk je dat dit niet zo makkelijk gaat vanwege pijn in of rond jouw elleboog? Misschien heb je een tennisarm of golferselleboog. Er zijn veel verschillende oorzaken waardoor elleboogklachten kunnen ontstaan. Maar af en toe een balletje slaan op het gravel of gras is meestal niet de oorzaak. Waarom spreken we dan van een tennisarm en golferselleboog? Dat heeft meer te maken met de pijn die je ervaart bij een specifieke armbeweging, zoals je die maakt bij het tennissen en golfen. Vaak zijn elleboogklachten het gevolg van overbelasting of een blessure. Net zoals de oorzaken, kunnen ook de symptomen verschillen per elleboogklacht. Om de juiste behandeling toe te passen is het belangrijk om te weten welke oorzaak ten grondslag ligt aan jouw elleboogklacht.

Soorten elleboogklachten

De oorzaak van een tenniselleboog is overbelasting. Er is irritatie aan de buitenkant van je elleboog. Daar zitten de spieren van jouw onderarm vast. Bij een tennisarm doen deze bewegingen pijn:

  • de hand dichtknijpen
  • de pols naar achteren buigen
  • de onderarm naar buiten draaien


Dit komt, omdat er op dat moment spanning op de pees komt te staan. Door te veel herhalingen of een te grote kracht op de pees kan er schade ontstaan. Deze schade ontwikkelt zich gradueel en kan een ontsteking als gevolg hebben en kan zelfs leiden tot degeneratie. Door de schade ontstaat er pijn op het moment dat er opnieuw spanning op de pees komt te staan.

De klachten bij deze aandoening ontstaan geleidelijk en zitten aan de binnenzijde van de elleboog. De pijn is op te wekken door een vuist te maken of de pols naar binnen te buigen. Een golfarm kan zich ontwikkelen als jij te lang en te vaak dezelfde bewegingen maakt waarmee jij druk zet op jouw arm. Dit gebeurt bijvoorbeeld als jij dagelijks werkt met gereedschap. Ook klimmers hebben een hoger risico op deze aandoening.

De slijmbeurs is een klein zakje gevuld met vloeistof en bevindt zich aan de achterkant van de elleboog. Op het moment dat de slijmbeurs ontstoken raakt voel jij dus pijn aan de achterkant van je elleboog en zwelt de slijmbeurs. Een slijmbeursontsteking van de elleboog ontstaat meestal door een overbelasting. Door te vaak op de elleboog te leunen of veelvuldig te stoten komt de punt van de elleboog onder teveel spanning te staan. Daarnaast kan een ontsteking van de slijmbeurs ontstaan door een directe impact, bijvoorbeeld een val op de elleboog.

Uitstralende pijn in de elleboog komt veel voor. Het is een aandoening waarbij de pijn in de elleboog gevoeld wordt, maar waarbij de oorzaak op een andere plek in het lichaam zit. Zo kunnen de nek, bovenrug en schouders uitstralende pijn geven naar de elleboog. Door bijvoorbeeld verhoogde zenuwspanning

Dit is een blessure waarbij er een (in)scheuring van de binnenband (mediaal collateraal ligament) van de elleboog aanwezig is. De binnenband is de belangrijkste band van de elleboog en zorgt voor stabiliteit op het moment dat jij een zijwaartse beweging van de elleboog maakt. Door de zijwaartse beweging buitensporig vaak uit te voeren kan dit leiden tot een binnenband scheur.

Behandeling van elleboogklachten bij Van Zuilichem Zorg

Afhankelijk van de oorzaak van jouw klacht en jouw symptomen, kan de behandeling bestaan uit:

  • Algemene of manuele fysiotherapie, 
  • Oefentherapie
  • Shockwave
  • Dry needling
  • Medical taping

Wil je meer informatie over fysiotherapie bij elleboogklachten?

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen of wil je direct een afspraak inplannen? Wij zijn telefonisch bereikbaar op 0165-512257. Ook kun je mailen naar info@vanzuilichemzorg.nl of het contactformulier op onze website invullen. Je kunt onze praktijken vinden in Oud Gastel, Willemstad, Standdaarbuiten, Roosendaal, Kruisland, Steenbergen en Stampersgat.