zuil-2

Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode binnen de fysiotherapie die er op gericht is om ‘spierknopen’ ofwel ‘triggerpoints’ in de spieren uit te schakelen. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt met een droge acupunctuurnaald. Op die manier raakt de spier snel ontspannen. De methode is overgewaaid vanuit Canada en het biedt direct resultaat bij vastzittende spieren. Onze fysiotherapeuten staan geregistreerd en voldoen aan alle eisen om dry needling veilig en kundig toe te passen. Daarnaast worden strenge eisen gesteld aan opleiding, ethiek, hygiëne en bedrijfsvoering. Zo weet je dat je bij onze therapeuten in goede handen bent!

Voor welke klachten is dry needling geschikt?

Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren, de zogenoemde ‘triggerpoints’. Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van jouw klachten. 

Hoe uiten triggerpoints zich?

 • pijn / stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders (op afstand)
 • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
 • verminderde kracht in de betrokken spier(en)
 • pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
 • tintelingen in arm/been, 
 • hoofdpijn en/of duizeligheid

Veelgestelde vragen

 • acuut moment (bijvoorbeeld door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval / sportletsel.
 • chronisch; bijv. door een langdurige verkeerde houding en/of RSI/KANS.
 • langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld bij gips, brace of een sling.
 • ‘slappe’ ligamenten in bijvoorbeeld enkels en/of knieën.
 • psychologische factoren zoals stress en depressie.
 • voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte bijvoorbeeld na een botbreuk of operatie.
 • te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek jouw klachten analyseren. Daarna onderzoekt hij/zij jouw spieren en gaat op zoek naar de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met het naaldje worden deze punten gevonden en gedeactiveerd. De spieren raken direct en langdurig ontspannen. 

Het inbrengen van het naaldje voel je in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur. Na de behandeling krijg je oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie in stand te kunnen houden.

Deze methode is een onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling. Indien je aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.

 

Wil je weten of dry needling voor jou geschikt is?

Ben je op zoek naar een dry needling behandeling in Noord-Brabant? Dan ben je bij Van Zuilichem Zorg aan het juiste adres! Vind hier een locatie bij jou in de buurt. Je kunt direct contact met ons opnemen voor meer informatie of het maken van een afspraak via 0165-512257. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@vanzuilichemzorg.nl.

Maak hier kennis met de therapeuten die bekwaam zijn in dry needling bij Van Zuilichem Zorg: