Heb je bekkenklachten?

Bekkenklachten of bekkenbodemklachten zijn heel vervelend. Je voelt het vaak de hele dag door. Heb jij pijn in je bekkenstreek, eventueel uitstralend naar rug en benen? Of ervaar je ook problemen met het niet goed op kunnen houden van ontlasting of urine of juist niet goed naar het toilet kunnen gaan? Kun je niet meer genieten van een vrijpartij door de pijn? Je hoeft je er niet voor te schamen. Het is goed op te lossen door in behandeling te gaan bij één van onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten.

Oorzaken en symptomen van bekkenbodemklachten

Het meest bekend is dat bekkenbodemklachten veelal ontstaan ten gevolge van zwangerschappen en andere hormonale veranderingen. Bij mannen ontstaat het bijvoorbeeld ten gevolge van prostaatproblemen en bij kinderen mogelijk als gevolg van verkeerd aangeleerd toiletgedrag.

Behandeling van bekkenbodemklachten bij Van Zuilichem Zorg

Binnen onze praktijk staan onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten Sharony van Zundert en Marianne Walther voor jou klaar. Een bekkenfysiotherapie behandeling zal voornamelijk bestaan uit het bewust worden van de bekkenbodem, voorlichting en oefeningen in relatie tot ademhaling, ons dagelijks functioneren en het goed aanleren van toiletgedrag. Er zijn ook behandelingsmethoden waarbij er inwendig onderzoek plaats vindt. Deze worden in onze praktijk toegepast.

Soorten bekkenklachten

Pijn in de omgeving van het bekken is een veel voorkomend verschijnsel in de zwangerschap. Wist je dat ongeveer de helft van de zwangere vrouwen last heeft van bekkenpijn of lage rugpijn? Je kunt pijn ervaren middenvoor in het bekken (op of rond het schaambeen). Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies, of de schede. Ook kan de pijn zich links en/of rechts onder in de rug bevinden, ter hoogte van de twee kuiltjes. Deze pijn kan uitstralen over de hele bil, naar de lies, de achterzijde van het bovenbeen en soms ook het onderbeen. Ook is het mogelijk dat je pijn hebt rond de stuit (het laagste punt midden onder in de rug). De pijn neemt vaak toe bij vermoeidheid en bij bepaalde bewegingen zoals bukken, draaien in de rug, omdraaien in bed, fietsen op een hobbelige weg, hardlopen of andere schokkerige bewegingen.

Bij bekkenpijn kunnen er onder andere pijnklachten in de onderrug zijn, er kan scheefstand van de bekken zijn die weer pijnklachten in de bovenrug kunnen veroorzaken (door bijv. overcompensatie), pijn in de bil, uitstralende pijn naar de benen, pijn bij schokkende bewegingen en/of opstaan, vermoeidheid. De meest voorkomende oorzaken van bekkenklachten zijn S1-gewrichtspijn en bekkeninstabiliteit.

Stress-urine-incontinentie (inspanningsincontinentie) komt voor bij inspanning. Met stress wordt hier bedoeld dat het urineverlies optreedt als de druk in de buikholte plotseling toeneemt door aanspanning van de buikspieren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij niezen, hoesten, lachen, tillen, sporten of plotseling opstaan. Er is dan sprake van urineverlies zonder dat er vooraf aandrang gevoeld wordt om te plassen.

Bij urge-incontinentie (aandrangincontinentie) is er juist wel veel aandrang om te plassen. Ieder half uur plassen is niet ongebruikelijk. Soms is de aandrang zo sterk of plotseling dat het toilet niet op tijd gehaald wordt. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook bij het veranderen van houding, bij het lopen of bij het horen van stromend water.

Bij ontlastingsincontinentie is het moeilijk om de ontlasting op te houden. Het kan gebeuren dat u het toilet niet op tijd bereikt. Soms komt er ontlasting naar buiten, zonder dat u aandrang voelt. Het ophouden van windjes kan ook moeilijk zijn. Ontlastingsincontinentie kan verschillende oorzaken hebben. Bij sommige vrouwen is een weinig gevoelige endeldarm en/of verzakking van de endeldarm de oorzaak. Soms houdt de kringspier de ontlasting niet genoeg tegen. Deze kringspier kan bijvoorbeeld beschadigd raken tijdens een bevalling of na een operatie rond de anus. Ook op oudere leeftijd kan de kringspier dunner en zwakker worden.

Verzakkingsklachten; bij een verzakking kan de blaas, het einde van de dikke darm of de baarmoeder via de schede naar buiten zakken. Soms zijn ook meerdere organen tegelijkertijd verzakt. Door een verzakking kunt u een zwaar gevoel in de schede hebben. Sommige vrouwen hebben het gevoel een bal tussen de benen te hebben, alsof er iets naar buiten komt. Ook kunt u een zeurderig gevoel in de onderbuik hebben dat uitstraalt naar de rug, met soms extreme moeheid tot gevolg. Zitten en fietsen kunnen problemen opleveren. Vaak verergeren de klachten in de loop van de dag of na inspanning. Na rust verbeteren de klachten meestal.

Wil je meer informatie over bekkenfysiotherapie bij Van Zuilichem Zorg?

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen of wil je direct een afspraak inplannen? Wij zijn telefonisch bereikbaar op 0165-512257. Ook kun je mailen naar info@vanzuilichemzorg.nl of het contactformulier op onze website invullen. Je kunt onze praktijken vinden in Oud Gastel, Willemstad, Standdaarbuiten, Roosendaal, Kruisland, Steenbergen en Stampersgat.