zuil-2

Bekkenfysiotherapie

Onze bekkenfysiotherapeuten weten dat het bekkengebied een deel van je lichaam is dat meer privé is. Onze therapeuten zullen er te allen tijde voor zorgen dat jij je op je gemak voelt tijdens een bekkenfysiotherapie behandeling. Als je dan ook nog bedenkt dat de meeste mannen en vrouwen van hun klachten afkomen door bekkenfysiotherapie, is de drempel om naar een bekkenfysiotherapeut te stappen wellicht niet zo groot meer. Lees hier wat je verder kunt verwachten van bekkenfysiotherapie en met welke klachten je bij ons kunt aankloppen.

Welke klachten behandelt de bekkenfysiotherapeut?

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit. 

Als bekkenbodemspieren niet goed functioneren, kun je klachten krijgen zoals:

Wat doet een bekkenfysiotherapeut?

De bekkenfysiotherapeut besteedt vooral aandacht aan de samenwerking tussen de verschillende spiergroepen van de buik, rug, bekkenbodem en de relatie met de ademhaling. Ook kijkt hij/zij naar de stand van jouw bekken en je rug. Behandeling bestaat uit het bewust worden van de bekkenbodem, voorlichting en oefeningen in relatie tot ademhaling, ons dagelijks functioneren en het goed aanleren van toiletgedrag. Er zijn ook behandelingsmethoden waarbij er inwendig onderzoek plaatsvindt. Deze worden in onze praktijk toegepast.

Zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten

Bij zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten bestaat de behandeling uit het verbeteren van stabiliteit (de functie van bekkenbodem en andere stabiliserende spieren), het omgaan en leren beheersen van pijn en het opbouwen van conditie en belastbaarheid. Dat laatste is belangrijk omdat er bij zwangere vrouwen vaak sprake is van een onbalans tussen belasting en belastbaarheid. Ook na de bevalling zul je een nieuw evenwicht moeten vinden.

Multidisciplinair verband

Bij Van Zuilichem Zorg werken we in multidisciplinair verband bij de behandeling van zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten. Indien nodig verwijzen wij ook intern door, zodat je verzekerd bent van optimale zorg. Zo kun je naast bekkenfysiotherapie ook te maken krijgen met:

Wil je contact met één van onze bekkenfysiotherapeuten?

Ben je op zoek naar bekkenfysiotherapie in Noord-Brabant? Dan ben je bij Van Zuilichem Zorg aan het juiste adres! Vind hier een locatie bij jou in de buurt. Je kunt direct contact met ons opnemen voor meer informatie of het maken van een afspraak via 0165-512257. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@vanzuilichemzorg.nl.

Maak hier kennis met de bekkenfysiotherapeuten van Van Zuilichem Zorg: