zuil-2

Acupunctuur

Acupunctuur is een alternatieve behandeling die zijn oorsprong vindt in de Chinese geneeskunde. Inmiddels is ook de Westerse wereld overtuigd van het nut van acupunctuur als effectieve behandeling bij een aantal specifieke klachten. Een acupunctuurbehandeling kan enkel uitgevoerd worden door een behandelaar die daar een gedegen opleiding in heeft genoten. Het grootste deel van de mensen die zich met acupunctuur laten behandelen komen van hun klachten af. Wil je weten of acupunctuur ook voor jou geschikt is? Neem dan contact met ons op!

Bij welke klachten kan acupunctuur ingezet worden?

De Wereldgezondheidsorganisatie beschrijft meer dan vijftig aandoeningen waarbij acupunctuur kan helpen. Daaronder vallen vele soorten pijnen, allergieën, longklachten en darmklachten, maar bijvoorbeeld ook overgangsklachten, slaapstoornissen, verslavingen en psychische problemen. Een acupunctuurbehandeling bij Van Zuilichem Zorg wordt vaak ingezet ter ondersteuning van een fysiotherapiebehandeling en na overleg met jou. 

Wat zijn de meest voorkomende klachten die wij met acupunctuur behandelen?

  • hoofdpijnklachten
  • gewrichtsklachten, zoals stijfheid, pijn en bewegingsbeperkingen
  • spier- en peesklachten
  • nek- en rugklachten
  • tenniselleboog 
  • fibromyalgie (spierreuma)
  • vochtophoping (oedeem)
  • hernia
  • ischias

Wat doet de acupuncturist?

De acupuncturist werkt met hele dunne naaldjes om jouw energiebanen te stimuleren. Als de naald wordt ingebracht ervaar je een kort prikkelend gevoel, maar pijnlijk is het niet. Zit de naald erin en brengt de acupuncturist hem wat dieper tot precies in het acupunctuurpunt, dan zullen de meeste mensen een soort schokje of tintelend gevoel ervaren, het zogenaamde ‘Qi-gevoel’. ‘Qi’ is het Chinese woord voor energie.

Wat doet acupunctuur met je lichaam?

Als de naalden in de acupunctuur-punten zijn aangebracht, veroorzaken zij prikkels. Die prikkels gaan via zenuwbanen naar het ruggenmerg. Je kunt jouw ruggenmerg beschouwen als een soort telefoonkabel, die de prikkels naar de hersenen stuurt. In de hersenen worden de prikkels ‘vertaald’ in bepaalde chemische stoffen die op hun beurt als een soort boodschappenjongens in jouw lichaam aan het werk gaan.

Ook kan er gebruik gemaakt worden van electro-acupunctuur. Dan worden de naaldjes zwak-elektrisch gestimuleerd. Dit is zeer effectief bij pijnklachten.

Hoe lang duurt de behandeling?

De naalden moeten wel even blijven zitten. Afhankelijk van de klacht moeten de naalden er korter of langer in blijven zitten. Dat kan 10 minuten zijn, maar ook wel een uur. Bij kinderen worden de acupunctuurpunten alleen geprikt en de naalden er direct weer uitgehaald. 

Alg

Wil je meer informatie over acupunctuur?

Ben je op zoek naar een acupunctuurbehandeling in Noord-Brabant? Dan ben je bij Van Zuilichem Zorg aan het juiste adres! Vind hier een locatie bij jou in de buurt.

Je kunt direct contact met ons opnemen voor meer informatie of het maken van een afspraak via 0165 – 512257. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@vanzuilichemzorg.nl.

Wil je wat meer informatie over de theoretische achtergrond van acupunctuur? Neem dan eens een kijkje op de website van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur.